“Είμαστε εδώ γιατί είσαστε εκεί…”

“Είμαστε εδώ γιατί είσαστε εκεί…”

Αϊτινοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ, την δεκαετία του 30.

 Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα από την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής Κυβέρνησης που τους αφήνει στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια και τους στερεί το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη χώρα όπως το επιθυμούν.

 Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έχοντας κάνει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια ως την Τουρκία και με βάρκες ως τα ελληνικά νησιά. Έχουν μαζί τους γυναίκες και μικρά παιδιά, ακόμα και ημερών, και μένουν στην πλειοψηφία τους σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους, υποσιτιζόμενοι και βρισκόμενοι ολοένα και περισσότερο στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Άλλοι έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους με την ελπίδα να επανενωθούν όταν καταφέρουν να πάρουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

 Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία, αφού από τη μια μεριά τους απειλεί ο Άσαντ και ο στρατός του – κάποιοι μάλιστα ήταν και φυλακισμένοι για τη δράση τους ενάντια στο καθεστώς – και από την άλλη ο ISIS, το μαντρόσκυλο των ισλαμοφασιστών που δυνάμωσε με την βοήθεια των Δυτικών και που τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Ο πόλεμος που μαίνεται γύρω τους καθιστά την παραμονή τους στη χώρα τους αδύνατη, αφού κάθε στιγμή απειλείται η ζωή τους.

 Αυτό που ζητάνε από την ελληνική Κυβέρνηση είναι να τους δώσει δικαίωμα μετακίνησης ώστε να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Αντί για αυτό, η ελληνική Κυβέρνηση, που δεσμεύεται από το Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που όμως τους αποκλείει από το δικαίωμα εγκατάστασης σε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν τους προσφέρει καμία εξασφάλιση σε στέγη και τροφή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάστασή τους – ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν δουλειά στην Ελλάδα – απλά θα μπορούν νόμιμα να πεθάνουν στην Ελλάδα από το κρύο και την πείνα!

  Τα θύματα του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή είναι χιλιάδες. Όσοι δεν πεθαίνουν από τον πόλεμο στις χώρες τους, όσοι δεν πνίγονται στο Αιγαίο ή δεν δολοφονούνται στα σύνορα, καταδικάζονται να πεθάνουν από την πείνα στη χώρα πρώτης υποδοχής, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Ελλάδα, γιατί έτσι επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι πόροι της Ελλάδας πάνε στην καταστολή, δηλαδή στους φράχτες του Έβρου και τη Frontex, στην «περιφρούρηση» του Αιγαίου από το λιμενικό και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καμία ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για μια άλλη πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ με λιγότερες ξένες επεμβάσεις και περισσότερη δημοκρατία στις χώρες τους, ούτε για τη σίτιση και τη στέγαση των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, μια χώρα με ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα για τους απόκληρους, έλληνες και ξένους, και τεράστια κέρδη για τους εκμεταλλευτές τους, έλληνες και ξένους. Προφανώς η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ε.Ε. πιστεύουν ότι αν συνεχίσουν να τους αγνοούν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας κι ας μην κάνουν τίποτε για ν αλλάξουν οι λόγοι που τους έκανα πρόσφυγες εξαρχής.

 Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων αλλά και όλων των προσφύγων γενικά. Να σταματήσει πια ο εμπαιγμός τόσων ανθρώπων και η απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από το κράτος. Να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, την ίδια ώρα που θα πρέπει, για όσο διάστημα παραμένουν εδώ, να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη. Κονδύλια υπάρχουν, ας πάνε μια φορά όχι σε τσέπες ημετέρων αλλά σε συνανθρωπους μας που έχουν ανάγκη, αρχίζοντας από όσους κι όσες στέκονται τόσο καιρό ως ικέτες κάτω από την βροχή, όπως οι Σύριοι, και φτάνοντας ως τους εμάς, τους εργαζόμενους/ες που τους στηρίζουμε με αλληλεγγύη, ώστε να μην γίνουμε αύριο ικέτες εμείς.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΚΗΔΟΝΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: