ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στα 2 χρόνια που πέρασαν από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και την τριπλή διεθνή επιτήρηση Ε.Ε – ΔΝΤ – ΕΚΤ είχαμε βίαιη φτωχοποίηση του πληθυσμού μέσω πρωτοφανών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που έφτασαν μεσοσταθμικά στο 40%. Δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, που έφτασε ήδη στο 21.8% η επίσημη (1.085.000 άτομα), με τη νεανική να αγγίζει το 50.8% και τη γυναικεία το 25.7%. Ακόμη γίναμε μάρτυρες της πλήρους διάλυσης του εργατικού δικαίου και της απώλειας όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Όλα αυτά μάλιστα, όχι μόνο δεν έφεραν το διαηρυγμένο αποτέλεσμα, αλλά οδήγησαν σε κατάρρευση όλων των οικονομικών δεικτών με σημαντικότερο στοιχείο τη βαθιά ύφεση, που έφτασε το 13.1% αθροιστικά τα 4 τελευταία χρόνια και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους από το 120% του ΑΕΠ στο 165% μέχρι στιγμής.

Ήδη με τα μέτρα που συνόδευσαν τη νέα δανειακή σύμβαση είχαμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% (32% για τους κάτω των 25), νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο με το ενιαίο μισθολόγιο, νέα περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, ψαλίδισμα του εφάπαξ, ουσιαστική κατάργηση της διαιτησίας, μείωση της μετενέργειας από τους 6 μήνες στους 3, και επιβολή βαρύτατης φορολογίας με την πτώση του αφορολόγητου στις 5000 Ευρώ και τη θεσμοθέτηση του επαχθούς και αντισυνταγματικού χαρατσιού στην ακίνητη περιουσία.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα μέτρα συνολικού ύψους 5.3 δις ευρώ, η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου έχει υπογράψει και αποδεχτεί την υιοθέτηση νέων μέτρων 11.5 δις τον Ιούνιο, ενώ ήδη συζητείται το ανέβασμα αυτού του ποσού στα 14 ή και τα 16 δις. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα διπλάσια ή και τριπλάσια από τα προηγούμενα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα κατεδαφίσουν ότι απέμεινε όρθιο από το πρώτο μνημόνιο, τις αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του και το μεσοπρόθεσμο.

Τα εξοντωτικά μέτρα του Ιουνίου προβλέπουν μεταξύ άλλων νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, περικοπή 6.3 δις από μίσθούς και δημόσιες επενδύσεις, 3.1 δις από επιδόματα και συντάξεις και 2.1 δις από κλείσιμο οργανισμών και απολύσεις στο δημόσιο. Επίσης νέα μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Κροατίας, όπως είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ, επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας και μερικής απασχόλησης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 42% μέσα σε ένα χρόνο, απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση ή κατάργηση των αποζημιώσεων και απελευθέρωση του εργασιακού ωραρίου. Ακόμη, στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται ύφεση 4.5% για το 2012 (που σίγουρα θα είναι άνω του 5.5%), αύξηση της ανεργίας, 150.000 απολύσεις και νέα μείωση μισθών στο δημόσιο κατά 15% την επόμενη διετία. Όλα αυτά μάλιστα θα συμβούν με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να καλπάζει και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανέρχεται σε 50 δις να φορτώνεται κι αυτό στις πλάτες των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το 2009 120 δις σε ρευστό και εγγυήσεις του δημοσίου. Τέλος, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε τιμές ευκαιρίας κάνει αδύνατη την άσκηση οποιασδήποτε μελλοντικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές της 6ης Μάη αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία. Είναι σίγουρο ότι από την κρίση δεν θα μας βγάλουν οι πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Κάθε ψήφος στα κόμματα που στηρίζουν ή στήριξαν το μνημόνιο αποτελεί ουσιαστικά ψήφο αποδοχής στο πρόγραμμα που μετατρέπει τη χώρα σε νεοαποικιακή έρημο και που γυρίζει την εργατική τάξη έναν αιώνα πίσω, οδηγώντας τον κόσμο της εργασίας σε συνθήκες γαλέρας.

Είναι βέβαιο ότι τόσο βάρβαρα μέτρα είναι αδύνατον να περάσουν χωρίς ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, χωρίς συρρίκνωση της δημοκρατίας. Ήδη η χώρα κυβερνάται μέσω συνεχών εκβιαστικών διλημμάτων από μία κυβέρνηση ανδρείκελων. Ήδη βλέπουμε να διαμορφώνονται τα ιδεολογικά στοιχεία του μπλοκ εξουσίας με στόχο να πειθαρχήσουμε οι από κάτω στη βαρβαρότητα της επόμενης μέρας των εκλογών. Νόμος και τάξη, ρατσισμός, φασισμός, συκοφάντηση των απεργιών, ευρωλαγνεία, ποινικοποίηση των αντιστάσεων: αυτό είναι το ιδεολογικό υλικό πάνω στο οποίο θέλουν να χτίσουν το νέο κοινωνικό καθεστώς της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίθεση στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και η εντολή του εισαγγελέα να εκκενωθούν οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι αποτελούν εργαστήρια ζύμωσης ιδεών και κοινωνικής αντίστασης. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στην πόλη μας, με τους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους να βρίσκονται στο στόχαστρο, ακριβώς γιατί η φωνή και η δράση τους ενοχλεί την εξουσία.

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύγκρουση μπροστά στην οποία βρισκόμαστε είναι κυρίως σύγκρουση κοινωνικών δυνάμεων, είναι σύγκρουση οικονομική, πολιτική και ιδεολογική, με τις εκλογές να αποτελούν μία στιγμή στην όλη αναμέτρηση. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε μια σειρά  χωρες η κρίση είναι συστημική και δομική και δεν αποτελεί ελληνικό, αλλά διεθνές πρόβλημα.

Γι’ αυτό λοιπόν ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι η όργάνωσή μας μέσα από τους δικούς του θεσμούς, η οργάνωση από τα κάτω, που θα παρακάμπτει κάθε λογής γραφειοκρατίες πάνω στη βάση ενός προγράμματος σωτηρίας, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα αιτήματα για:

α. κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων

β. μονομερή διαγραφή του χρέους και στάση πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές

γ. εργατικό έλεγχο στην οικονομία και πέρασμα των μέσων παραγωγής στα χέρια των εργαχζομένων

δ. συντακτική συνέλευση για να αποφασίσει ο λαός για τον τρόπο οικονομικής οργάνωσης της χώρας

Φιλαδελφειώτη-ισσα, Χαλκηδοννιώτη-ισσα,

Μην τους φοβάσαι. Μην υποκύπτεις σε εκβιαστικά διλήμματα. Πλαισίωσε τη λαϊκή συνέλευση της πόλης σου. Βοήθησε τις δράσεις της με τη συμμετοχή σου, πάρε μέρος στην οργάνωση της άμυνας του λαού στη βάρβαρη επίθεση που δέχεται.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 19.00 κοινωνικό κέντρο αγώνα και αλληλεγγύης (Δεκελείας 116)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: