Λίγα λόγια για την προβολή «Μέρες του 36»

Το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που θα προβάλουμε θεωρείται η πρώτη πολιτική Ελληνική ταινία. Ο σκηνοθέτης παίρνει ως αφορμή μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας μας, τον Απρίλη του 36. Η χρονιά εκείνη είναι εξαιρετικά ταραχώδης.

Η εποχή εκείνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό που ζούμε σήμερα στη χώρα μας. Οικονομική κρίση τότε (αυτή του 1929) και ο απόηχός της, οικονομική κρίση και σήμερα. Διορισμένος πρωθυπουργός τότε, και μάλιστα με ακαδημαϊκή θητεία, το ίδιο και τώρα. Φασίστες στην τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση, φασίστες και στη σημερινή συγκυβέρνηση. Για εκλογές θα πήγαιναν και τότε, εκλογές υπόσχονται να κάνουν και τώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη τότε τα φασιστικά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους, ενώ το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ γίνεται κυβέρνηση, ύστερα από το Μουσολίνι στην Ιταλία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Μεταξας θα επιβάλει τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Τι συμβαίνει σήμερα στον καταρρακωμένο τόπο μας;Οι υμνητές του Χίτλερ της Χρυσής Αυγής σηκώνουν κεφάλι, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, την αβεβαιότητα και την απαξίωση των θεσμών. Η εθνική ταπείνωση που επήλθε από την πολιτική των πατριδοκάπηλων κυβερνώντων “σωτήρων” τα δυόμιση τελευταία χρόνια, αξιοποιείται καθημερινά από τις εθνικιστικές διαθέσεις των νεοναζιστών, οι οποίοι με τη δράση και το λόγο τους υπόσχονται ότι θα “εξυγιάνουν” την πολιτική ζωή και θα αναστηλώσουν τη χαμένη εθνική υπερηφάνεια. Και όταν δε μένουν στα λόγια, οργανώνουν εγκληματικές επιθέσεις σε μετανάστες και δημοκρατικούς πολίτες, υπενθυμίζοντάς μας τι πραγματικά είναι.

Η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, επειδή αυτή μας καταξιώνει. Έχει ως σκοπό να κεντρίσει την ιστορική μνήμη, διότι χωρίς τη γνώση και τη μνήμη του παρελθόντος δεν έχουμε μέλλον.

Οι “μέρες του 36” είναι ένα έργο που λέει την ΑΛΗΘΕΙΑ. Λέγοντας την αλήθεια συντρίβουμε τη λήθη!

Επαγρυπνούμε!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: