Πρακτικά συνέλευσης 6 Οκτώβρη 2011

Μικρό άνοιγμα από το συντονιστικό της συνέλευσης, βάζοντας τα εξής σημεία:

α. πρόταση να προχωρήσουμε άμεσα στην εξεύρεση κάποιου χώρου προκειμένου όχι μόνο να συνεχίσουμε τις συνελεύσεις σε στεγασμένο χώρο, αλλά και να φιλοξενήσουμε μια σειρά δραστηριότητες στα πλαίσια της ομάδας αλληλεγγύης και της γενικότερης δράσης μας.

β. πρόταση για έμπρακτη στήριξη στο κίνημα των μαθητικών καταλήψεων στην πόλη μας προκειμένου να αποτραπεί η επέμβαση εισαγγελέων και αστυνομίας.

γ. την ανάγκη συντονισμού με κινήσεις και συνελεύσεις γειτονικών περιοχών.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου έγιναν, επιγραμματικά, οι εξής τοποθετήσεις:

 • Χρειαζόμαστε χώρο, αυτό είναι ο άμεσος στόχος που πρέπει να επιδιώξουμε. Χρειάζεται επίσης να βοηθήσουμε τις μαθητικές καταλήψεις και να προφυλάξουμε τους μαθητές από την αστυνομία και τους εισαγγελείς.
 • Ο χώρος θα δώσει συνέχεια στη δράση μας και πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το ζήτημα. Σκέψη η συνέλευση να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες ώστε να προετοιμάζεται καλύτερα και να υπάρχει χρόνος για δράσεις στις γειτονιές. Πρέπει η δράση μας να γίνει γνωστή παντού και να επικοινωνήσουμε και με άλλες συνελεύσεις. Αυτό χρειάζεται να γίνει για να διοργανωθούν κοινές δράσεις για τα χαράτσια, την ανεργία, την παιδεία κλπ. Για το θέμα της παιδείας να έρθουμε σε επαφή και με την τοπική ΕΛΜΕ. Η αγανάκτηση είναι τεράστια, έστω κι αν το μέγεθος της συνέλευσης δεν το εκφράζει αυτό απόλυτα. Όμως πρέπει να πιστέψουμε ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση θα τους σταματήσουμε και να πιστέψουμε στη δυναμή μας.
 • Η χθεσινή Ελευθεροτυπία φιλοξένησε μια έρευνα, όπου έδειχνε ότι 1 στους 2 πάσχει από κατάθλιψη, ενώ το 21% των φτωχών σκέφτεται την αυτοκτονία. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής κυβέρνησης-τρόικας. Αυτό εξηγεί και το γιατί ενώ υπάρχει τόση απονομιμοποίηση της κυβέρνησης ο κόσμος δεν έχει εξεγερθεί ακόμα. Χρειάζεται να πείσουμε ότι οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να πετύχουν πράγματα και ότι υπάρχει διέξοδος. Να μπει η συνέλευση κάθε δεκαπενθήμερο προκειμένου να υπάρχει χρόνος για περισσότερες δράσεις. Δεν αρκεί να μαζευόμαστε εδώ και να συζητάμε, πρέπει να προσεγγίσουμε την κοινωνία. Βασικό εργαλείο γι’ αυτό είναι η ομάδα αλληλεγγύης, πρέπει να μάθουν όλοι την ύπαρξή της. Να μάθουν όλοι ότι δεν θα αφήσουμε να κοπεί το ρεύμα σε συμπολίτη μας. Να βγάλουμε αυτοκόλλητο γι’ αυτό. Να οργανώσουμε παζάρι αλληλεγγύης σε 20 μέρες, μετά την απεργία.
 • Κατάθλιψη σημαίνει παθητικότητα. Όμως είναι λάθος η εικόνα ότι δε γίνεται τίποτα. Και γενικά, και στην περιοχή γίνονται πράγματα, όπως οι καταλήψεις και η μεγάλη διαδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα των μαθητών, η απεργία στο Δήμο, η συγκέντρωση στην εφορία κλπ. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τι μπορούμε να πετύχουμε. Δεν είμαστε λίγοι, μπορούμε όμως να γίνουμε περισσότεροι.
 • Βασικός στόχος για εμάς πρέπει να είναι η επιτυχία της απεργίας στις 19 Οκτώβρη και να ρίξουμε τις δυνάμεις μας για την προετοιμασία της. Να ξαναγίνει την άλλη Πέμπτη συνέλευση να συζητήσουμε για την απεργία και τι θα κάνουμε γι’ αυτή. Θετική η πρωτοβουλία αλληλεγγύης για όσους τους κόβουν το ρεύμα. Το βασικό είναι να πέσει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και πρέπει η απεργία στις 19 Οκτώβρη να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.
 • Να οργανώσουμε την απεργία στις 19 Οκτώβρη. Χρειάζεται να γίνει παλλαϊκή μέρα δράσης και να αγκαλιάσει και τον ιδιωτικό τομέα, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Να καλέσουμε και τοπικά σωματεία. Το κίνημα των πλατειών δεν είναι άχρωμο, έχει στίγμα και είναι αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό.
 • Πολύ θετική η εμπειρία της χθεσινής εξόρμησης όπου μοιράστηκαν 500 φυλλάδια και μιλήσαμε με πολύ κόσμο που ήταν εξοργισμένος με την κυβέρνηση και ήθελε να ενημερωθεί για το τι γίνεται στην πλατεία. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έλεγαν ότι πρέπει να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να απαντήσουμε στη βία της. Μέχρι τότε όμως πρέπει να οργανωθούμε συλλογικά, κάτι στο οποίο χρειάζεται να γίνουν βήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Γυναικεία διάσταση του αγώνα: οι γυναίκες χτυπιούνται άσχημα από την κρίση και στην εργασία και στο σπίτι. Παλεύουν όμως και αυτές δίπλα στους άντρες για τον κοινό αγώνα.
 • Αν και πολλοί είναι απογοητευμένοι με τη συμμετοχή του κόσμου, οι τελευταίες συνελεύσεις βγάζουν αισιοδοξία. Για αυτούς που ρωτάνε τι είμαστε και αν είμαστε άχρωμοι ή κομματικοποιημένοι, απαντάμε ότι κανείς από εμάς στην προηγούμενη ζωή του δεν ήταν αδιάφορος. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε 1.000.000 στους δρόμους και πολλοί περισσότεροι από όσοι μαζευόμαστε στην πόλη μας. Έχουμε όμως σταθερότητα και αιυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Να δουλέψουμε για την απεργία. Κομβικό το θέμα του χώρου.
 • Οι φοιτητικές καταλήψεις μειώνονται και οι περισσότερες σχολές στο Πολυτεχνείο ανοίγουν. Όμως ο αγώνας συνεχίζεται. Χρειάζεται να δείξουμε συμπαράσταση στους μαθητές που διώκονται γιατί έχουν δημοκρατικές διαδικασίες και αποφασίζουν καταλήψεις. Ο αγώνας των μαθητών, όπως και των φοιτητών που παλεύουν ενάντια στη διάσπαση των πτυχίων και των δικαιωμάτων τους είναι αγώνας για όλη την κοινωνία.
 • Αλληλεγγύη: ετυμολογικά σημαίνει το άπλωμα του χεριού. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να τα διαδώσουμε. Βοηθήσαμε συμπολίτισσα που της έκοψαν το ρεύμα, βοηθήσαμε συμπολίτη με διαβητικό πόδι. Χρειάζεται να στηριχτεί η ομάδα αλληλεγγύης της συνέλευσης. 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ χρειάζεται να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο σήμερα. Αντιστεκόμαστε στην κυβέρνηση και την εξουσία, αφήνουμε το ζάπινγκ στην τηλεόραση. Άγρια καταστολή της χθεσινής διαδήλωσης. Θάτσερ έλεγε ότι είμαστε μόνο άτομα. Όμως δεν έλεγε ότι υπάρχουν καπιταλιστές και ότι εμείς είμαστε η εργατική τάξη. Τα ΜΜΕ παίζουν βρώμικο ρόλο στο να μας αποχαυνώνουν. Ότι δεν πέτυχαν οι Γερμανοί με το 3ο Ράιχ πάνε να το πετύχουν τώρα με το 4ο. Μας φέρνουν νέο ολοκαύτωμα.
 • Η απεργία στις 19 Οκτώβρη έχει σημασία όχι μόνο για την ήττα της  κυβέρνησης αλλά και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που είναι άθλια. Να είμαστε εμείς εκεί για να φύγουν αυτοί. Αλληλεγγύη: η εποχή μας δεν είναι σε τίποτα ίδια με πριν, δηλαδή όταν ο καθένας κοιτούσε το σπιτάκι και τη δουλίτσα του. Είμαστε όλοι μέχρι τα σκατά, το να βρίζει ο δημόσιος τον ιδιωτικό, ο φοιτητής το μαθητή, ο εργαζόμενος τον άνεργο μας διασπά και βολεύει μόνο την κυβέρνηση και τα αφεντικά. Οι από πάνω θέλουν να μας εξοντώσουν με αργό θάνατο. Ζούμε σε έναν σχιζοφρενή καπιταλισμό που σαρώνει τα πάντα και πρέπει να τον σταματήσουμε. Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου των εργαζομένων. Με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε κάτι, με τον καναπέ τίποτα. Μέχρι να τον πάρει και αυτόν ο δικαστικός κλητήρας.
 • Είμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση μας οδηγεί στην εξαθλίωση και την κατάθλιψη. Η λύση είναι μία: να σηκωθούμε ψηλά και να αντισταθούμε. Καθημερινά μας μιλάνε για χρεοκοπία. Εμείς ζητάμε να χρεοκοπήσει το πολιτικό τους σύστημα. Ακόμα κι αν έρθει κάποτε άνάπτυξη θα πληρώνουμε δίδακτρα στα πανεπιστήμια, τα βιβλία μας και θα είναι προνόμιο για τους λίγους. Μόνη λύση ο αγώνας. Να βγούμε από τα σπίτια μας και να μιλήσουμε με άλλους. Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον.
 • Θα πάθω κατάθλιψη μόνο όταν έχουν σταματήσει όλοι να παλεύουν. Θα αυτοκτονήσω μόνο όταν αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν θα μου μιλάνε. Η απαισιόδοξη εικόνα του «δε γίνεται τίποτα» είναι λανθασμένη. Δεν εξηγεί γιατί οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές κατά δεκάδες χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους όλο αυτόν τον καιρό. Η αγανάκτηση φτάνει μέχρι και την καρδιά του κτήνους στις ΗΠΑ όπου καλούνται συγκεντρώσεις και συμμετέχουν χιλιάδες, το ίδιο και στην Πορτογαλία. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμός για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της. Χρειάζεται να συγκρουστούμε συνολικά με την εξουσία και αφού διώξουμε την κυβέρνηση να πούμε ότι μπορούμε να εκλέξουμε ανακλητούς αντιπροσώπους από όλους τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Αυτή είναι η πρότασή μας. Η απαίτηση για χώρο από το Δήμο να αποσταλεί και στις παρατάξεις για να πάρουν θέση. Να συναντηθούμε με όμορους Δήμους για κοινές δράσεις. Να μην τολμήσουν εισαγγελείς και τα φερέφωνά τους να αγγίξουν τους μαθητές. Να βγει ψήφισμα συμπαράστασης στα παιδιά. Απεργία στις 19: ύψιστο καθήκον να την οργανώσουμε στην περιοχή, σε συνδυασμό και με φορείς/σωματεία και να διοργανώσουμε και μια πορεία για την προπαγάνδισή της και να καλούμε τον κόσμο σε εξέγερση. Να συγχαρούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο που απήργησαν κατά 100% και συμμετείχαν και 150 άτομα στη χθεσινή διαδήλωση.

++++++

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: